KÜRATÖR NEDİR ?



Küratör Ne Demek? Küratörlük Nedir? Görevleri Nelerdir? - OKU HABER  Tarafsız Haber Oku
    Küratör, bir müze, arşiv, galeri veya kütüphane koleksiyoncusunun yöneticisine verilen isimdir. Çağdaş sanat dünyasında küratörle, sergi düzenleyicisi anlamında da kullanılabilmektedir. Bu mana-da küratörler bir koleksiyonu arzulanan etki ile sergilemeyi hedefler. Tarihi açısından da önemli gelişmelere uğrayan küratörlük Latince’den alınmış bir kelimedir. Latince ‘dikkat çekmek için’ anlamına gelen ‘curare’  kelimesinin türemiş halidir. Bu kelime koruyucu, işletici , işletici , gözetmen, yönetici, veya müfettiş anlamını  taşımaktadır. 
Geleneksel olarak bir müzenin veya galerinin koruyuculuğunu üstlenen küratörler çalıştığı al-andaki ürünleri yorumlama açısından ve bünyesine alma açısından da bir hayli gelişmiştir. Ancak bu meslekte içerisinde üçe ayrılmıştır. Bunlara bağımsız çalışan küratörler yardımcı küratörler ve bir kuruma bağlı küratörler dahildir. 

Bağımsız çalışan küratörler;

Bağımsız bir şekilde çalışmasını sürdüren küratörler sanat yönemi alanında en çok hacme sahip olanlardır. Kariyer için çabalayan bir kuruma bağlı çalışan küratörler aksine özgür ve cesurlardır. Daha sansasyonel işler ortaya koyarlar. 


Bir kuruma bağlı küratörler;

Bir kurum için çalışmasını sürdüren küratörler bir prensibe bağlı olarak çalışır. Kurum ile toplum arasındaki ilişki köprüsünü kurar. Kurumun içerisinde bulunan ürünler hakkında uzman bilgilere sahiptir. Bir kuruma bağlı olanlar eserleri değerlendirme üzerinde zaman harcamaktadırlar. Koleksiyonların halka geliştirip sunulması ve takip sunumlarının daha ilgi çekici olmasını hedefler. Kurumunun eserleri tanıtmakla yükümlüdürler. 


Yardımcı küratörler;

Yardımcı veya dışardan destek veren küratörler kurumlara çalışmalarını sınırlı bir süre içerisinde sürdürmektedirler. Hem kurum hem küratörler için en tatmin etmeyen çalışma şekli yardımcı küratörlük olmaktır. Çünkü yaptıkları iş sınırlı bir süre için geçerlidir. 


Küratörlük neleri gerektirir; 

Küratör nedir ve küratörlüğün alt dalları nelerden oluşur sorusunun yanıtını alan bireyler küratörlük neleri gerektirir diye merak etmektedirler. Küratörlük yapacak bir insan sanat eserlerini iyice tanımalıdır. Tüm sanat eserlerinin en detaylı bilgilerini öğrenmesidir. Sanatçı ve izleyici arasındaki köprüyü sağlam tutmalıdır. Aktif çalışacak bir küratör sanat dünyasında aktif bir tasarımcı olmalıdır. 

İnsanları düşündürmesi ve heyecanladırmalıdır. Küratörlük neleri  gerektirir diye düşünen insanların bilmesi gereken en önemli bilgi, bir küratörün sanatçı gözünün, mimarca bakış açısının olmasıdır. Küratör olmak bir mekan algısını gerektirir. 

Kataloglama, sunma, envanter, ve kayıtlar, sigorta işlemleri ve eser satışlarını en iyi şekilde yapmalıdır. Türkiye’de de çok önemli küratörlerimiz bulunmaktadır. Türkiyenin ilk küratörü ise Vasıf Kortundur. 


Vasıf Kortun'dan sürpriz açıklama - SANATATAK

Küratörlüğü gerektiren finansör, ekonomist, psikolog, teorisyen, uzlaşmacı, sanatçının, baş düşmanı, avukat, dost, sırdaş, üçüncü göz kamuya karşı sorumlu, yazarı hamal gibi  bir çok kavramı, kapasitesinde en iyi şekilde bulunmaktadır. Vasıf Kortun sanat eserlerinin tarihi ve kültürünü de tamamen takip etmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.