BİENAL NEDİR?

istanbul-bienal | Blog TEB
İstanbul Bianeli


      Bienal, Fransızca ‘yılaşırı’ anlamına gelen ve iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terimdir. En eski bienal 1895’ten beri düzenlenen Venedik Bienali’dir. 

      Bienalin TDK anlamı ‘bir yıl ara ile, iki yılda bir’ olarak kayıtlara geçmiş. Türkiye’de de 1987 yılından beri düzenenlenen ve her iki sene de bir tekrarlanan uluslararası istanbul Bienali bulunmaktadır. 1987’ye kadar uluslararası istanbul festivali bünyesinde gerçekleştirilen plastik sanat sergileri, bu tarihte Istanbul bineli adı altında ayrı bir etkinlik haline gelmiştir.   



Dünyada düzenlenen belli başlı uluslararası bienaller;

Kore :Gwangju Bienali /Brezilya : Bienal de Sao Paulo /Avusturya : Biannale of Sdyney /İspanya: Bienal de Valencia /Senegal : Dakart la Biannale de ı’art Africain Contemporain /Almanya: Documenta (Kassel) /İtalya : La Bienale di Venezia /Türkiye : İstanbul Bienal Sinopole Uluslarası Çanakkale Bienali 

Küba : bienal de la Habana -Mali : Rencontres De la Photographie Africaine de Bamako 




Tarihi gelişim süreci;

      Dünyada bilinen ilk bienal 1895 yılında gerçekleşen Venedik bienalidir Venedik bienali düzenlendiği dönemde çağdaş sanatta yenilikçi bir atılım sunmuştur. Sunulan yenilikçi akım daha sonra bir çok kent için örnek temsil etmiştir. 

   Türkiye'de bienal ortamında geçiş  ankara uluslararası Asya-avrupa sanat bienalleri (1986-1992) ile başlamıştır. Türkiyede ilk bienal etkinliği düzenleme girişimi ilk olarak, kültür ve turizm bakanlığı Güzel sanatlar genel müdürlüğü tarafından başlatılmıştır. Etkinlik için aralarında sanatçıların, bakanlık ve güzel sanatlar müdürlüğü görevlerininde bulunduğu bir danışma kurulu oluşturulmuş, bu kurul çağrılacak sanatçıların seçimi konusunda diğer ülkelerin kültür bakanlıkları ile iletişim kurarak eser ve sanatçıların belirlenmesinde öncülük yapmıştır. Devlet resim ve heykel müzesinde yapılan bu bienaller daha sonraları Türkiye'nin ikinci bienal etkinliği olan istanbul bienallerine de temel teşkil etmiştir. İlki 1987 yılında düzenlenen İstanbul Bienali, susan Kendzulak’a göre dünyanın Organizasyon açısından en büyük ilk Onbeş Bienali arasında gösterilmektedir. İstanbul Bienali, İstanbul Kültür Ve Sanat Vakfı tarafından iki yılda bir düzenlenmektedir. 

      

     Türkiye sınırları içerisinde düzenelenen en geniş çaplı sergi olma özelliğini taşıyan İstanbul Bienali birçok sanatçının uluslararası sergilere davet edilmesine ve uluslarası arena da tanınmasında etkin bir rol oynamaktadır. Sanatçılar için oynadığı bir rolün dışında etkinlik boyunca düzenlenen paneli atölye çalışmaları ve konferanslar sayesinde de eğitici bir rol üstlenmektedir 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.